El càncer de mama és el tumor més freqüent en les dones dels països desenvolupats i, a dia d’avui, és un dels tumors més investigats. La recerca ofereix uns grans avenços en els tres pilars fonamentals de la teràpia: la cirurgia, la radioteràpia i el tractament sistèmic. Gràcies a aquests avenços hi ha una clara reducció de la mortalitat per aquests tipus de càncer -tot i l’augment de la seva incidència-, fent que derivi cap a una malaltia crònica.
El tractament del càncer de mama, però, pot comportar uns efectes secundaris importants que afecten la qualitat de vida de les pacients. La tècnica del gangli sentinella ha reduit la morbiditat, incrementant la qualitat de vida, però sovint és necessari buidar els ganglis de l’aixella, operació coneguda com limfedenectomia, la qual pot provocar un limfedema i una possible espatlla dolorida. El limfedema consisteix en l’edema (inflor) de l’extremitat superior afectada, que pot adquirir caràcter crònic, i que afecta una de cada quatre dones amb càncer de mama. Aquest trastorn té, a més, l’agravant de ser socialment invisible.
Clàssicament, el tractament del limfedema s’iniciava quan ja s’havia manifestat l’edema a l’extremitat superior o quan es deixava de tenir funcionalitat a l’espatlla, la qual cosa donava poc marge per a una recuperació adequada. Des de 1997, i amb l’objectiu de prevenir el limfedema i les possibles complicacions a l’espatlla a les pacients operades de càncer de mama després de la cirurgia axil·lar, el Servei de Rehabilitació de l’Hospital Clínic porta a terme un protocol de prevenció que ofereix a les pacients uns exercicis adients per a prevenir aquestes patologies. Aquest programa està a càrrec de la Sra. Montserrat Gironès, fisioterapeuta, i es desenvolupa al voltant d’unes sessions informatives d’educació sanitària per a la prevenció dl limfedema. Es tracta de procurar a les pacients, no tant sols la curació del càncer de mama sino també d’oferir-les una bona qualitat de vida.
Què ofereix aquest protocol?
El protocol es basa en l’inici precoç una sèrie d’exercicis específics i en l’establiment de tractaments immediats davant la presència d’edemes inicials. En els 12 anys que el programa porta en funcionament, els resultats són força esperançadors, amb una disminució de les complicacions a curt, mig i llarg termini.
Recomanem doncs la realització diària d’aquests exercicis, que es poden fer fàcilment al propi domicili, i tenir en compte aquestes recomanacions.
Documents: Prevenció del Limfedema
Exercicis per a la prevenció del limfedema
El sistema limfàtic té dues funcions bàsiques: la de drenatge i la de defensa immunitària. Després d’un buidament axil·lar, el braç es pot edematitzar i l’organisme té menys capacitat per combatre una infecció a l’extremitat superior corresponent. Cal mantenir doncs un bon drenatge de la limfa mitjançant exercicis específics per evitar l’inici d’un edema, i prendre totes les precaucions possibles per evitar infeccions greus.
Presentació
Introducció al protocol de rehabilitació per a la prevenció del limfedema i possibles complicacions de l’espatlla, després de la cirurgia del càncer de mama.
Exercicis: Presentació dels exercicis recomenats
Per a realitzar durant l’ingrés, a partir de les 48 hores després de la intervenció quirúrgica. S’han de practicar dos cops al dia, amb prudència, durant 10 dies.
Exercicis: Exercicis de drenatge limfàtic
Recomenats per a realitzar diàriament, per a tota la vida, a partir dels 10 díes de la intervenció quirúrgica.
Recomanacions i consells per a la prevenció del limfedema en l’extremitat operada
- No us prengueu la pressió arterial al braç operat. Quan l’aparell pressiona, pot inflar l’extremitat.
- Eviteu les extraccions de sang si no són absolutament necessàries. La goma (smark) pot perjudicar al pressionar el braç.
- No us realitzeu limfografies ni altres exploracions vasculars si no és absolutament necessari.
- Eviteu sessions d’acupuntura al braç afectat. Prescindiu de les vacunes o pegats.
- Tingueu cura de no fer ferides al fer-vos la manicura.
- Cal que us cureu les ferides petites, encara que sembli que no són importants, ja que qualsevol ferida és una obertura que facilita la infecció.
- S’han d’evitar les esgarrapades de gat o de qualsevol animal i les mossegades de gos. En cas que es produeixin, cal curar-les immediatament perquè poden causar infeccions greus.
- Al jardí, tingueu cura amb les plantes espinoses (utilitzeu manyopla enconxada).
- Useu guants per realitzar determinades tasques (netejar el peix, rentar els plats, etc.).
- No realitzeu esforços que suposin sobrecàrrega excessiva del braç ni porteu objectes pesants.
- Eviteu moviments bruscos: a l’autobús, passejant un gos… eviteu també treballs repetitius que puguin posar en tensió la mà i el braç.
- Els aplaudiments poden provocar inflor, és aconsellable simular-los.
- Procureu utilitzar didal per cosir o protegiu-vos la mà amb uns guants fins de pell.
- Eviteu picades d’insectes, o cureu-vos-les immediatament per evitar rascar-vos.
- No introduïu el braç en aigua molt calenta. Eviteu l’excés de temperatura (forn, estufa, estoreta elèctrica, infrarojos, radiació solar, UVA, sauna, parafina, parafang).
- No dugueu roba ajustada ni peces de vestir que oprimeixin l’avantbraç o el braç. Eviteu els anells, les polseres i el rellotge.
- Eviteu els massatges bruscos i forts.
- Apliqueu-vos-hi cremes hidratants suaus. És important mantenir la pell molt hidratada, sobretot als colzes.
- No us depileu l’aixella amb fulla, ni cera calenta o freda (utilitzeu una màquina elèctrica, rasureu suaument sense irritar.)
Recordeu
- Heu de dur una vida al més normal possible.
- Procureu fer la gimnàstica indicada pel fisioterapeuta especialitzat cada dia per mantenir una bona mobilitat i un bon drenatge del braç.
- És important fer algun altre tipus d’exercici (llargs passeigs, algun tipus de ball, ioga). Ajudarà a mantenir un bon estat físic i psíquic.
- La natació és un exercici molt complet per millorar la qualitat de vida però no és aconsellable realitzar-lo durant el tractament de quimioteràpia ni de radioteràpia, perquè hi poden haver problemes a la pell.
- Quan viatgeu en avió es important moure el braç de tant en tant o mantenir-lo recolzat sobre un coixí en una postura una mica elevada.
- Podeu realitzar qualsevol tipus de feina, sense arribar mai a l’esforç excessiu.
- Si apareixen signes d’edema (inflor), acudiu al control mèdic.
Sessions informatives
Una part del programa consta d’unes sessions mensuals per a l’educació sanitària en la prevenció del limfedema on es fa una exposició del tema, seguit d’un col·loqui on els assistents poden expressar els seus dubtes i demanar consell. Aquestes sessions estaven en un principi dedicades solament a les pacients de l’hospital però, degut al seu interès sanitari i de prevenció de la salut, actualment estan obertes a tothom.
Les sessions es fan generalment un dia al mes, de 11:00h. a 12:30h., a l’Aula Miguel Servet de l’Hospital Clinic de Barcelona, carrer Casanova 160.
Rehabilitació de l’Hospital Clínic de Barcelona
Com ja deveu saber, des de l’any 1997, al Servei de Rehabilitació de l’Hospital Clínic de Barcelona es porta a terme un programa pioner de prevenció del limfedema.
(gAmis) sempre ha donat suport a aquest programa del qual han pogut gaudir les dones operades en aquest hospital (signatures). Fins i tot s’han fet diverses segudes fent els exercicis al carrer, l’any 2008 davant de Facultat i aquest any al Parc de la Ciutadella, durant la jornada del Dia Mundial del Fisioterapeuta.
Des del Pla Director Oncològic, amb el suport de (gAmis), es va aconseguir que un grup de fisioterapeutes de la Comissió del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya col·laboressin en l’elaboració una guia de mínims recomanats que actualment està penjada al web de CatSalut.